AMELİYATHANE YANGIN GÜVENLİĞİ

(AORN [Perioperatif Kayıtlı Hemşireler Derneği]’dan Tercüme)

 

 

GİRİŞ

 

AORN, yangının ameliyathanelerin doğasında olan bir risk olduğunun farkına varmıştır. Yangın hep var olan bir tehlikedir. Hasta ve sağlık çalışanlarının güvenliğine gerçek bir tehlike arz eder. 2003 yılında Sağlık Kuruluşu Akreditasyon Karma Komisyonu ameliyat ve invasif [saldıran] prosedürler sırasında oluşan yangınlarla alakalı bir gözcü olay uyarısı yayımladı. Bülten cerrahi yangınların tehlikeleri hakkında bilinçlendirdi. Karma Komisyon, sağlık kuruluşlarının perioperatif [ameliyat öncesi, sırası ve sonrası dönemlerin hepsini kapsayan süreçlerin hepsiyle ilgili] pratisyen hekimlerin eğitim ve öğretimini sağlayarak cerrahi yangınları önlemelerini tavsiye eder. 2004 yılı Temmuz ayında cerrahi yangın önlemi, 2005 gezici ve büro tabanlı [ofis temelli] cerrahi tesisleri için milli hasta güvenlik hedeflerine eklenmiştir.

 

Yangın riskini azaltmak için siyaset ve prosedür geliştirmeye yaklaşım, multi disiplinel olmalı ve hasta bakımını sağlayan tüm profesyonelleri kapsamalıdır. JCAHO, ECRI veya Amerikan Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) cerrahi yangınların bildirilmesi için kurumlar teşvik edilmelidir. Yangınların sistemli bir biçimde raporlanması, yangınların nasıl ve neden oluştuklarına dair sağlık hizmeti verenlerin eğitimine yardım edebilir. Ve gelecekte yangınları önlemeye yardımcı olabilir.

 

 

GENEL BİLGİ

 

Cerrahi hastalar içeren yangınlar; yıllardır hastaneler, gezici cerrahi merkezler, bazı tıbbi cihaz üreticileri ve Acil Bakım Araştırma Enstitüsü [ECRI] gibi diğer uzmanlar tarafından raporlanmıştır. Şu anda cerrahi yangınların toplam sayısı üzerine herhangi bir organ tarafından toplanan hiçbir merkezi veri tabanı yoktur. Bununla birlikte ECRI ve FDA dan verileri değerlendirirsek her yıl yaklaşık 100 cerrahi yangın oluşur. Yıllık 1 veya 2 ölümlü olmak üzere takriben 20 ciddi hasta yaralanmasıyla sonuçlanır. Cerrahi yangınlarla ilgili olarak her şeyden önemlisi; bu yangınların % 100 ü önlenebilirdir. Yanmayı destekleyen tutuşma kaynağı, yakıt kaynağı ve oksidan bu 3 öğe bir araya gelince yangın meydana gelir. Bu 3 öğe “yangın üçgeni” olarak adlandırılır. Operatif ve efraktif prosedürler sırasında 3 öğenin tümü bolca bulunur. (Tablo 1 – 3)

 

Hastanelerdeki ameliyathaneler ve gezici ameliyathaneler, muayenehaneler ve endoskopi merkezleri yangınların oluştuğu kritik alanlardan bazılarıdır. Ve yanmayı destekleyen tüm unsurları içerirler.

 

Tutuşma kaynakları, ısı üreten şeylerdir. En başlıca 2 kaynak elektro cerrahi ünite [ESU] ve lazerdir. Isı üreten fakat sayacaklarımızla sınırlı olmayan diğer ekipmanlar; fiber optik ışık kabloları ve ışık kaynağı kutuları, matkaplar, testereler ve delgiler, elle tutulan elektrokoter cihazlar, argon ışın pıhtılaştırıcıları ve defibrilatörler [kalp ritim düzenleyicileri].

 

Perioperatif arenadaki neredeyse her şey; özellikle oksijen bir hızlandırıcı mevcut olduğunda, bir yakıt kaynağı olabilir. Hastayı korumak ve steril alan oluşturmak için kullanılan maddelerin tümü (örneğin bezler, perdeler, ameliyat önlükleri, ikmal malzemeleri, tedarikler, gazlı bezler, örtüler) yakıt kaynakları sayılmalıdır. Hatanın vücut kılları ve vücut gazları da yakıt kaynağı olabilir.

Cerrahi çevredeki başlıca oksidanlar oksijen ve nitröz oksittir. Atmosferdeki oksijen düzeyi, ortam havasının seviyesinin üzerine yükseldiğinde (yani % 21) yangın meydana gelebilir. Hastalara maske veya burun oksijeni verilince oksijen havaya kaçabilir. % 21 in üzerindeki bir seviyeye, oksijenle zenginleştirilmiş çevre olarak bakılır.

 

ANA HATLAR

 

Eğitim

 

            Diplomalı perioperatif hemşireleri, cerrahi tenologlar, anestezi uzmanları, cerrahlar ve diğer personel için yangın riskini azaltma stratejileri eğitimi; yangından güvenli perioperatif çevre düzenlemek ve sürdürmek için elzemdir. Sağlık bakım endüstrisi temsilcileri ve öğrencileri, yangın tatbikatı eğitimine dahil edilmelidir. Her bir periopertif takım üyesi, yangın güvenlik kültürünü oluşturmadan sorumludur. Ameliyathanedeki yangınları önlemek için hazırlığı temin etmenin ilk noktası hazırlanmaktır. ECRI dan [Acil Durum Araştırma Enstitüsünden] tavsiyeler aşağıdakileri içerir:

 

·         Perioperatif takım üyelerinin yangın tatbikatlarına iştirak etmeleri

·         Takım mensuplarının yangınla savaş ekipmanının kullanımı, kurtarma yöntemleri ve tahliye üzerine eğitim almaları

·         Personelin; tıbbi gaz panelleri ve havalandırma ve elektrik sistemlerinin nereye konumlandırıldığını, hangi personelin onları kapatmasına izin verildiğini ve ne zaman izin verildiğini bilmesi.

·         Perioperatif bakım ortamındaki personele; tesislerinde yangın alarmını veya “kod kırmızıyı” nasıl başlatacaklarının gösterilmesi

       ·         Personelin yerel itfaiyeyle iletişime geçmek için özel protokolleri bilmesi.

·         Perioperatif alanda rotasyona tabi tutulan öğrencilerin yangın eğitimi ve öğretimine dahil edilmesi ve

·         Sağlık bakım endüstrisinin temsilcilerinin, akreditasyon süreci boyunca periopertif alandaki yangın güvenlik tehlikeleri üzerine eğitilmesi

 

 

Tablo 1 : Yangın Riski – Tutuşma

 

 

1. Tutuşma kaynakları: Elektro cerrahi ünite (ESU)

 

Yönetim Stratejileri:

 

1. Mümkün olan en düşük güç ayarını kullanın.

 

2. Cerrahi alana yakın geniş bir kas kütlesi üzerine hasta geri dönüş elektrotu yerleştirin.

 

3. Geniş, yeniden kullanılabilir, geri dönüş elektrotları; üreticinin talimatlarına göre kullanılmalıdır.

 

4. Her zaman bir güvenlik kılıfı kullanın.

 

5. Aktif elektrot kordonlarını sarmalamayın [Etrafına dolamayın].

 

6. Entegreyi [tamlığı] temin etmek için aktif elektrotları denetleyin.

 

7. Alev alabilir çözeltilerin olduğu yerlerde ESU kullanmayın.

 

8. Kordonların ve fişlerin yıpranmamış ve kırılmamış olduğundan emin ol.

 

9. ESU nun üzerine sıvı yerleştirmeyin.

 

10. Oksijen veya nitröz oksit yakınında ESU yu kullanmayın.

 

11. ESU aktif elektrot uçlarının güvenli bir biçimde aktif elektrot el parçasının içerisine uyduğundan emin ol.

 

12. Kullanılan konektörler ve adaptörlerin güvenli bir şekilde ESU ya bağlanmasının ve uymasının amaçlandığından emin ol.

 

13. ESU güvenlik özelliklerini atlama.

 

14. Alarm tonunun her daim duyulabilir olmasını sağla.

 

15. Steril alandan kirlenmiş veya kullanılmayan aktif aksesuarları çıkarın.

 

16. Aktif elektrot ucunu temiz tutun.

 

17. Yangın potansiyelini geciktirmeye yardımcı olsun diye ıslak sünger veya havlu kullanın.   

 

18. Hiçbir zaman tıbbi bir cihazı değiştirmeyin.

 

19. Aktif elektrot uçlarındaki yalıtkan madde olarak lastik kateter (sonda) veya koruyucu örtü kullanmayın.

 

20. Mümkün olduğunda pıhtılaşma yerine kesme veya harmanlama kullanın.

 

21. ESU yu harekete geçirmek için devreyi açmayın.

 

22. Aktif elektrotun; ısı iletebilen yada arka yol açabilen çok yakında bulunan başka bir metale aktif hale geçmemesini temin et.

 

23. Preparattan sonra preparatın kurumasına ve dumanının buharlaşmasına olanak tanı. Perdelerin altında hapis olmuş ıslak preparat ve dumanlar (füme) tutuşabilir. 

 

24. Üreticilerin direktifleri bazında ESU ların güvenli kullanımı üzerine hizmet içi multi disipliner programlar tedarik et.

 

 

2. Tutuşma Kaynağı: Argon Pıhtılaştırıcısı

 

Yönetim Stratejileri:

 

1. Argon ışın pıhtılaştırıcıları; ESU kıvılcımını konsantre etmek ve bir merkezde toplamak için ESU kıvılcımını argon gazıyla birleştirir. Argon gazı inert ve tutuşmazdır. Fakat ESU ile kullanıldığından dolayı ESU ile olan ki gibi aynı tedbirler alınmalıdır. Her zaman güvenlik kılıfı kullanın.

 

2. Aktif elektrotun; ısı iletebilen yada arka yol açabilen çok yakında bulunan başka bir metale aktif hale geçmemesini temin et.

 

 

3. Tutuşma Kaynağı: Lazerler

 

Yönetim Stratejileri:

 

1. Eğer kafa, boyun, akciğer veya solunum yolu ameliyatı öngörülüyorsa, lazer spesifik endotrakeal [soluk borusu içinde] endokral tüp [yani lazere dayanıklı kaplamaya sahip olan veya tutuşacak hiçbir madde içermeyen tüp]

 

2. Tüp kafları (kelepçeleri) etrafındaki ıslak süngerler potansiyel yangını geciktirmeye yardımcı olmak babında ekstradan koruma sağlayabilir. Cerrahi alan etrafındaki nemli havlular da yangını geciktirebilir.

 

3. Yanıcı olabilen sıvı veya merhem kullanmayın.

 

4. Açık renkli saline [tuz niteliğindeki] [örneğin metilen mavisi] ile kelepçeli tüp keseleri şişirin. Böylece dikkatsizlikten kaynaklanan yırtıklar, kopmalar vs. göğüs veya üst solunum yolu ameliyatları sırasında fark edilebilir.

 

5. Kelepçesiz standart endotrakeal tüplerini lazer veya ESU mevcudiyetinde kullanmayın.

 

6. Endotrakeal tüpü yangını meydana gelirse oksijen idaresi durdurulmalıdır ve tüm yanan veya eriyen tüpler derhal hastadan çıkartılmalıdır.

 

7. Deri preparat solüsyonlarının bir araya toplanmasını önleyin.

 

8. Tutuşmaya dirençli perdeler lazerlenen alanın yakınında kullanılmalıdır.    

 

9. Lazer yangını durumunda su ve doğru tüpte yangın söndürücüyü mevcut tutun.

 

 

4. Tutuşma Kaynağı: Fiber Optik Işık Kaynakları

 

Yönetim Stratejileri:

 

1. Kablo bağlı değilken ışık kaynağını stand-by konumunda tutunuz veya ışığı kapatınız.

 

2. Yanıcı şeylerde ışık kaynağını uzak tutunuz.

 

3. Bir ışık kaynağına bağlı bir ışık kablosunu perdelere, süngerlere veya kolay tutuşan herhangi bir şeye koymayınız.

 

4. Eğer ışık kaynağı açık konumdaysa steril alanın kenarından sarkacak şekilde kabloların bağlanmasına izin vermeyiniz.

 

5. Işık kablolarının muntazam çalışır düzende olmalarını ve ışık fiberlerinin kırılmamış olmasını temin ediniz.

 

 

5. Tutuşma Kaynağı: Elektrikli Aletler / Matkaplar / Delgiler

 

Yönetim Stratejileri:

 

1. Kullanım esnasında devamlı dönen aletler, ekipmanlar ısı üretirler. Her zaman onların iyi çalışır durumda olduklarından emin olun.

 

2. Dönen matkap / delgi üzerinde salinenin yavaş damlaması ısı oluşumunun azaltılmasına yardım eder. 

 

3. Matkapları, delgileri veya testereleri kullanılmadığında hastanın üzerinde bırakmayınız.

 

4. Kullanılmadığında steril alandan aletleri, ekipmanları kaldırınız.

 

 

6. Tutuşma Kaynağı: Defibirilatör Padılları

 

Yönetim Stratejileri:

 

1. Hasta için doğru ebatta padıl seçin. Örneğin bir çocuktaki pediatrik [çocuk ile ilgili] padıllar

 

2. Padıl üreticisinin tavsiye ettiği jelin kullanıldığından emin ol.

 

3. Padıl yerleşimi için uygun alan seçimine sadık kalınız.

 

4. Padıllarla hasta arasındaki temas optimum olmalıdır. Ve defibirilatörü etkin kılmadan evvel hiçbir boşluk mevcut olmamalıdır.

 

 

7. Tutuşma Kaynağı: Elektrik Ekipmanı

 

Yönetim Stratejileri:

 

1. Düzgün işlemesi için tüm ekipmanların periyodik olarak biyomedikal personel tarafından denetlendiğinden emin olun.

 

2. Ekipmanlar üzerindeki biyomedikal denetim etkilerini kontrol edin. Onlar güncel olmalıdır.

 

3. Yıpranmış veya hasarlı kordonları veya prizleri ekipmanlarla kullanmayın.

 

4. Kullanım sırasında duman çıkaran ekipmanları kaldırın. 

 

 

Tablo 2 : Yangın Riski – Yakıt

 

 

1. Yakıt Kaynakları: Hasta ve Personel Çamaşırları

 

Perdeler                                            Sargılar

 

Ameliyat Önlükleri                           Bantlar

 

Havlular                                           Çarşaf ve Yastık Kılıfları

 

Kucak Petleri                                    Kasketler / Şapkalar

 

Süngerler                                          Galoşlar

 

Yönetim Stratejileri:

 

1. Hastanın içinde üzerinde veya etrafındaki tüm maddelerin yanıcılık özelliklerini değerlendirin. Çamaşlar veya perdeler sentetikten veya doğal elyaftan yapılmıştır. Elyaf içeriğine bağlı olarak onlar yanabilir veya eriyebilir. 

 

2. Perdelerin veya çamaşırların etkin hale gelmiş tutuşma kaynaklarıyla (misal; lazer, elektro cerrahi ünite, [ESU], ışık kaynakları) temasa geçmesine izin vermeyin.

 

3. Perdelerin altına uçucu kimyasalları veya kimyasal dumanları tutsak etmeyin.

 

4. Tutuşma kaynaklarına (örneğin; lazer, ESU) çok yakınında olacak olan perdeleri, havluları ve süngerleri nemlendirin.

 

5. Perdelerin altına oksijenin toplanmadığından emin olun.  

 

6. Eğer perdeler veya çamaşırlar tutuşursa ıslak bir sünger veya havluyla küçük yangınları pat - pat vurarak söndürün. Hastadan yanan maddeyi çıkarın.

 

7. Eğer münasipse uygun yangın söndürücü veya suyla yanan maddeyi söndürün. 

 

 

2. Yakıt Kaynakları: Prep Solüsyonlar

 

Yönetim Stratejileri:

 

1. Kolay alev alan prep solüsyonlarını dikkatli kullanın.

 

2. Hastanın üzerinde, etrafında veya altında prep solüsyonlarının göl olmasına izin verme.

 

3. Prepten sonra prepin kurumasına ve dumanların kurumasına

 

4. Alev alır prep solüsyonlarının mevcudiyetinde tutuşma kaynaklarını aktif hale getirmeyin.

 

5. Hasta ile temas halinde olacak olan perdelerin kolay alevlenen prep solüsyonlarını absorbe etmesine izin vermeyin.

 

 

3. Yakıt Kaynakları: Deri Yağı Gidericiler, Tentürler, Aerosoller 

 

Yönetim Stratejileri:

 

1. Bu ürünler deri prepinden önce yağı gidermek veya deriyi temizlemek için veya sargının bir parçası olarak kullanılabilir. Bu ürünler yanıcı kimyasalla içerebilir. (örneğin; kolodyum içindeki eter) Ameliyattan önce tüm fümelerin buharlaşmasına olanak tanı. Lazer yahut ESU sargı yerine konulduktan sonra kullanılmamalıdır.

 

 

4. Yakıt Kaynakları: Vücut Dokusu ve Hasta Kılı

 

Yönetim Stratejileri

 

1. Hastanın kendi vücudu bir yakıt kaynağı olabilir. Bir yakıt kaynağının çok yakınındaki vücut kıllarını tutuşturmayı geciktirmek için su bazlı bir jöleyle kapla.

 

2. Yanan hasta dokusundan çıkan cerrahi dumanın düzgünce tahliye edildiğinden emin ol. Cerrahi duman; küçük veya kapalı bir alanda birikmesine olanak tanınmışsa (örneğin; boğazın arkası) yanmaya destek verebilir.

 

 

5. Yakıt Kaynakları: Bağırsak Gazları

 

Yönetim Stratejileri

 

1. Hastanın bağırsak gazları kolaylıkla alev alabilir. Elektro cerrahi veya lazer; bağırsak gazlarının mevcut olduğu her vakit dikkatlice kullanılmalıdır. Gazın mevcut olduğu aşikarsa lazerle yada ESU ile bağırsağı açmayın

 

2. Mevcut olma ihtimali olan bağırsak gazlarını çıkarmak için rektum cerrahisi [anal yol cerrahisi] sırasında emme (vakum) kullanın   

 

 

Tablo 3 : Yangın Riski – Oksidanlar

 

1. Oksidanlar: Oksijen

 

Yönetim Stratejileri

 

1. Oksijen tutuşma kaynaklarının varlığında dikkatli bir biçimde kullanılmalıdır. Oksijen bir oksitleyicidir ve yangına destek verme kapasitesi vardır.

 

2.  Anestezi devrelerinin sızıntısız olduğundan emin olun.

 

3. Oksijen sızıntılarının gecikmesine yardımcı olmak için boğazın arkası etrafına ıslak süngerleri yerleştirin.

 

4. Hafifçe boyanmış saline ile (örneğin; metilen mavisi) kelepçeli tüp keselerini şişirin ki dikkatsizlikten kaynaklanan yırtıklar, çatlaklar, vs. algılanabilsin.

 

5. Ağız veya göğüs boşluğu gibi vücut boşluklarındaki herhangi bir oksijen birikimini tahliye etmeye yardımcı olsun diye emme (vakum) kullanın.

 

6. Oksijenin aktığı yere yakın elektro cerrahi ünite (ESU) veya lazer kullanmayın.

 

7. Hastanın oksijenasyon (oksijen durumu) düzeyi ve oksijen ihtiyacına karar vermek için puls oksimetre (nabız oksijen ölçeri) kullanın.

 

8. Lazeri veya ESU yu kullanmadan önce oksijen fümelerinin buharlaşmasına olanak tanıyın.

 

9. Maske veya nasal (burundan) oksijen kullanırken fümelerin perde altında toplanmadığından emin olun.      

 

10. Maske veya nasal oksijen kullanıldığında perdelerin oksijenin birikmesine engel olmasına yardımcı olmaya eğilimli olduğundan emin ol.

 

 

2. Oksidanlar: Nitröz Oksit

 

Yönetim Stratejileri:

 

1. Oksijeni yönetme stratejileri ayrıca Nitröz oksit birlikte gelen riskleri yönetmek için kullanılmalıdır.

 

 

3. Oksidanlar: Sevofluran

 

Yönetim Stratejileri:

 

1. 200 F (99.33 C) dan daha büyük sıcaklıklar absorbanları (örneğin; sodalı kireç) kurutarak sevofluranın bozulmasından meydana gelebilir. Anestetik devrede bu durum bir yangına sebebiyet verebilir. Absorbanın programlanmış yer değişimi veya absorban içerisine su dökme sıcaklığın artmasına engel olabilir. İşlemin sonunda akıp geriye kalan oksijen absorbanı tamamen kurutur. Anestezi uzmanlarına her bir işlem sonunda oksijeni kapatmasını hatırlatınız.

 

 

 

 

 

 

Bir sağlık kuruluşunun yangın planı etkin bir şekilde gözden geçirilmeli ve tartışılmalıdır. Personel işe alındığında yangın söndürücülerinin kullanımı gösterilmelidir. Ve daha sonraki zamanlarda yılda en az bir kez bu durum tekrarlanmalıdır. Perioperatif klinik liderleri; hastaları ve personeli güvende tutmak için ekstra önlemler almalıdır. Yangın tatbikatları yerel, eyaletsel ve JCAHO talimatnameleri esas alınarak düzenli bir biçimde yapılmalıdır. Yangın tatbikatları aşağıdakileri içermelidir.

 

·         Yangın güvenlik planının müdahale bileşeni olarak akronim “RACE”  in kullanımı

 

R      Yangına dâhil olan bireyi kurtar.

                        A     Mümkün olduğunca kısa sürede alarm çalınmalıdır.

                        C     Yangını sınırda tut. (Yayılmasını engelle)

                        E     Gerekli ise yangını söndür ve mekânı tahliye et.

 

  

·         Aşağıdakileri içeren yangın söndürücülerinin değişik tiplerinin sınıflandırılması için NFPA standartlarına göre;

 

A sınıfı: Ağaç, kâğıt, kumaş ve çoğu plastiklerde kullanım için

 

B sınıfı: Kolay tutuşan sıvılar ve yağda kullanım için

 

C sınıfı: Enerji verilmiş elektrikli ekipmanda kullanım için. (Ülkemizde C Sınıfı: Gaz Yangınları)

 

·         PASS” akronimi, yangın söndürücüyü çalıştırmak için gözden geçirilmelidir.

 

P    Pimi çekin,

 

A   Lansı (nozulu) Yangının köküne (temeline) doğrultun.

 

S   Kolu (tetiği) bastırın

 

S   Akıntıyı süpürün. (Tek bir noktaya sıkmayın. Örtecek şekilde gezdirin)

 

Kullanıcının beceri ve güvenini arttırmak için her personelin yangın söndürücüsünü kullanmayı pratik etmesine izin verin. Personele daha kolay bir çıkış için yangın çıkışına doğru arkaları dönük bir biçimde yangın söndürücüsünü kullanmayı öğretin. Yangın söndürücünün üzerindeki etiketler; yangını söndürmeye yardım eden personelin yangın söndürücüyü kullanmasını (örneğin; elektrik yangını üzerine su) yanlış kullanımını engellemek için söndürücünün rengi, ebadı ve şekli yönünden kontrol edilmelidir. Aşağıdaki bilgiler personelin daha yeterli olmasına yardım edecektir.

 

Personele yangın söndürücülerinin perioperatif düzende nerede konumlandırıldığını gösterilmesi gerekir. 

  

Perioperatif ortamın boyutuna bağlı olarak ilk yangın tatbikatı için planlama üç aya kadar zaman alabilir. Bir yangın tatbikatını planlamada anahtar noktalar şunları kapsar:  

 

            Her yangın tatbikatı öğrenme için bir forum sayılmalıdır. Perioperatif personelin hazırlığı (hazır olma durumu) sakin ve koordineli bir şekilde yangına etkin ve etkili bir müdahaleyi temin edecektir.

 

Tahliye Planı

 

     Tüm perioperatif bölümler; iyi prova edilmiş ve iyi düşünülmüş yangın tahliye planı geliştirmeli ve uygulamalıdır. Tahliye planları; tahliye sırasında ve öncesinde kullanılabilme durumu olan ekipmanla ve uygun tahliye rotalarıyla tüm personelin aşina olmasını temin etmeye yardımcı olur. Perioperatif alanda bir yangın meydana geldiğinde personel standart yangın acil müdahale prosedürünü izlemeli ve RACE yi harekete geçirmelidir.

 

    Cerrahi takımın görevleri yangın tahliyesinde şöyledir: Her bir cerrahi merkez; yangın cerrahi merkezde meydana gelirse tanımlanmış sorumlulukları alacak yangın müdahale timlerini atamış olması gerekir. Olayı yönetecek yetkiye sahip bir otoriteyi içeren komuta zinciri olması lazım. Eğer ameliyathane tahliye edilmeliyse ameliyathanedeki hastanın bakımından sorumlu personel tarafından birkaç adım atılmalıdır. İlk önce cerrahi takım üyeleri; nerede konumlandırıldıklarına, en yakın çıkışın yakınlığına ve o hedefe güvenli bir şekilde nasıl tahliye edileceğine yönelik olmalıdır. Cerrahi takımın rolleri aşağıda belirtildiği gibi olabilir.

 

o   Baştaki / görevlendirilen perioperatif diplomalı hemşire;

 

§  Güvenlik yetkilinse, telefon operatörüne yada atanmış kişiye yangını ve mahallini bildirmelidir.

 

§  Yangının başladığı zamanı belgelemelidir.

 

§  Kaç tane insanın departmanda olduğunu saptamalıdır.

 

§  Bir iletişim noktası kurmalı ve orada çalışacak kişiyi belirlemelidir.

 

§  Her bir alanda devam eden ameliyat / prosedürlerin durumunu belirlemelidir.

 

§  Her bir hasta ile ne şekilde meşgul olunacağına dair baştaki anestezi uzmanına başvurulmalıdır.

 

§  Gerekli olduğu yerde yardım etmek üzere personel atanmalıdır.

 

§  Eğer gerekli ise ziyaretçilerden terk etmeleri istenmelidir.

 

§  Taşınması gerekli olabilecek hastalar derhal tahliye edilmelidir.

 

o   Sirküle olan diplomalı perioperatif hemşire

 

§ Hastayla kalarak ve onu rahatlatarak onun güveliğini temin etmelidir.

 

§  Yangın alarm sistemini harekete geçirmeyi ve tüm gerekli personeli uyarmak için yangın kodunu aramalıdır.

                     § Küçük yangınları söndürmeli veya uygunsa onlara su sıkmalıdır.

§ Hastadan veya steril alandan yanan maddeyi çıkarmalı ve onu katta söndürmelidir.

 

§ Yangının ayakkabılara veya cerrahi elbiselere yayılmasını onun üzerine basmayarak engellemeli

 

§ Yedek personel (takıma alınmayan personel) ve anestezi uzmanına gereken tedarikler sağlanmalıdır.

 

§ Tıbbi gaz kapatma valflarını kapatma ihtiyacındaki anestezi uzmanıyla iş birliği yapmalıdır. Eğer yangın elektrikselse dikkatli bir şekilde tüm ekipmanların fişini çekmelidir.

 

§ Kaçış için en güvenli rotanın farkında olmalıdır.

 

§ Gerekli ise bir taşıma sedyesi elde etmelidir.

 

§ Ara kabloları bağlantıları veya hastayı nakletmek için ihtiyaç duyulabilecek olan diğer ekipmanların bağlantısını kesmek için anestezi uzmanına yardım etmelidir.

 

§ Cerrahi merkezi terk etmek de gecikme yaşamamalıdır.

 

o      Yedek kişi [Cerrahi takımın dışındaki]

 

§  Yangında olabilecek maddeleri hastadan kaldırmalı ve yangının söndürülmesine yardım etmelidir. 

 

§  Cerrahi site ve aletler için örtüler veya steril havlular sağlamalıdır.

 

§  Tepside veya lavaboda en az düzeyde alet toplayın ve hastanın yanına nakliye için koyun

 

§  Ameliyathanenin dışına sevk için sedyeye / yatağa ameliyathane masasından hasta transferine yardımcı olmalıdır.

 

o      Cerrah

 

§  Yangında olabilecek malzemeleri hastadan çıkartmalı ve yangını söndürmeye yardım etmelidir.

 

§  Kanamayı kontrol etmeli ve tahliye için hastayı hazırlamalıdır.

 

§  Cerrahi ortam üzerine steril havlular veya örtüler yerleştirmelidir.

 

§  Eğer hasta ani tehlikede değilse mümkün olabildiğince çabuk işlemi sonlandırmalıdır.

 

§  Eğer gerekiyorsa hastanın taşınmasına yardım edilmelidir.

 

o      Anestezi uzmanı

 

§  Hastaya veya alana oksijen / Nitröz oksit akışını kapatmalı ve bir solunum maskesi respiratörü [solunum cihazı] (yani;  ambubeg) ile hasta için solunumu devam ettirmelidir.

 

§  Medikal gaz kapatma valflarını kapama ihtiyacında dolaşan hemşire ile işbirliği yapmalıdır.

 

§  Anestezi makinesindeki tüm elektrikle çalışan ekipmanın bağlantısını kesmelidir.

 

§  Ara kabloları, bağlantıları veya alana hastayı sabitleyebilecek diğer ekipmanların bağlantısını kesmelidir.

 

§  Hastanın anestetik durumunu sürdürmeli ve sevk sırasında anestezisine devam etmek için gerekli ilaçları toplamalıdır.

 

o      Yardımcı personel

 

§  Tahliye için koridorların temizlenmesine yardımcı olmalıdır.

 

§  Sirküle hemşire tarafından yönlendirilirken hastayı sevk için ekipmanları emniyete almalıdır.

 

§  İhtiyaç durumunda hastayı etmek için talimatları izlemelidir.

 

§  Yönlendirildiği yerde yardımcı olmalıdır.

 

Hastalar aynı katta güvenli bir alana yatay bir şekilde tahliye edilmelidir. Tahliye sırasında tüm hastaların ve personelin tam doğru sayısını tutturmak [hesabını düzgün yapmak, sayısını sürdürmek] çok önemlidir. Odanın tahliyesinden sonra odayı terk edecek en son kişi kapıları kapamalıdır ve kapıların altına ıslak bir havlu yerleştirmelidir. Yangından sonra her şey yerinde bırakılmalıdır ki böylece güvenlik yetkilisi ve itfaiye yangının nedenini adamakıllı araştırmasını yürütebilsin.

 

Risk Azaltma Stratejileri

 

Risk azaltma stratejileri yangın üçgeninin bileşenleri ve cerrahi yangınları önleyecek politika ve prosedürleri geliştirmeye dair cerrahi takım üyelerini eğitmeyi içerir. Yakıt kaynakları; yangını önleyecek şekilde yönetilmedir. Tutuşma kaynakları öyle bir şekilde kontrol edilmelidir ki kaynaklar, yakıtlarla temasa geçmesin. Oksidanlar öyle bir kapsanmalı veya düzgün bir biçimde havalandırılmalıdır ki oksidanlar yakıtlarla veya tutuşma kaynaklarıyla temasa geçmesin. Yangın üçgeninin kenarlarını ayırmak [uzak tutmak] ciddi bir şekilde önem arz eder.